Är en man på 23 år och har nu min värsta afteperiod någonsin. Vanligtvis har jag ca 3 veckor med afte och sedan 1 vecka utan, även om det varierar mycket. Under den tiden får jag kontinuerliga blåsor på olika platser. Intressant nog så får jag nuförtiden afte på ställen jag aldrig haft förut. Just nu har jag haft en afteperiod på 4 månader (and counting…) och har för första gången fått afte på tandköttet och under tungan. Utöver det har jag får en mycket större mängd afte på tungan, det värsta stället, varav den ena var rekordstor. Ca 2 cm lång och 1 cm bred! Medans alla andra blåsor börjar läka efter 1-1½ vecka så växte den kontinuerligt under den tiden innan den började läka på allvar. Som tur var satt den på sidan av tungan, precis under tandraden så att den inte skavde speciellt mycket när man höll tungan still.

Afte är helt klart det mest smärtsamma jag någonsin vart med om i mitt liv. De värsta blåsorna kombinerat med tandkrämen när man borstar tänderna (som många vet brukar vara väldigt smärtsamt) har nästan fått benen att krokna. Det känns som om någon droppar svavelsyra i munnen på en samtidigt som de kör in en nål på samma ställe.

När jag började med zendium tandkräm blev det bättre men nu verkar det inte ha någon effekt längre. Aftamed hjälper om man är på blåsan väldigt tidigt, dvs när den bara ömmar smått. Jag rekommenderar att leta igenom munnen med ficklampa morgon och kväll och att vara uppmärksam på ömmande. Dock så räcker inte ens det alltid då vissa blåsor tycks bestämda att bli stora.

Det stör mig att det verkar ligga så löjligt lite forskning i det här då det starkt påverkar ens vardagliga liv. Det borde inte vara så svårt att uppfinna ett plåster som limmar sig fast över blåsan så att det inte skaver.

/Erik