Alla som lider av afteblåsor bör verkligen överväga att sluta äta kött från gris helt och hållet. Jag kan säga mig vara aftefri nu, efter att under 6 månader slutat äta alla former av gris, även de produkter som gömmer sig i halvfabrikat; korv, pajer, leverpastej etc. Jag äter fortfarande andra former av kött som nötkött, lamm och kyckling. Det är (påstår jag) sannolikt parasiter i fläskköttet som orsakar afteblåsorna men andra patogener samverkar troligen också i sjukdomsbilden, i det att de inverkar negativt på immunförsvaret.

Tilläggas bör att det inte enbart räcker att utesluta grisprodukter ur kosten, man behöver även ta en (eller flera) parasitkurer för att rensa ut patogener som man redan bär på. För det ändamålet kan Kolloidalt silver, Hulda Clark’s parasitkur eller det Ayurvediska preparatet Triphala övervägas. Under förkylningstider kan mindre förekomster av afte ge sig tillkänna men dessa blåsor är inte tillnärmelsevis så allvarliga som innan. Det är då närmast “föregångare” till afteblåsor som sticker och irriterar men som aldrig riktigt bryter ut i full blom.

Hur fungerar avhållsamheten från fläsk i praktiken? Förvånansvärt bra! Den som är van att i farten ta sig en “korv på stan” kan istället be om en lammkorv, som endast är obetydligt dyrare. Istället för skinkan till jul så tillagar man en saftig rostbiff, vilket är nog så festligt. Vegetarianer och veganer har givetvis andra alternativ. Finns det vegetarianer och veganer med afteproblematik? Om det är på det viset så kan orsaken vara att parasiter fortfarande finns kvar i kroppen och skapar problem. Det är ingen helt enkel sak att lyckas med en parasitkur.