Här på aftebloggen skrevs det för ett tag sedan om en vätska som någon provat och som fungerat mycket bra. Tyvärr skrevs inte namnet på läkemedlet, bara att det var en specialistläkare på Sahlgrenska sjukhuset som ordinerat det hela. Jag ringde dit och försökte få tag på läkaren. Efter några dagar ringde en trevlig man tillbaka och pratade mycket och länge om afte. Enligt honom fanns det ingen medicin som fungerade för alla (vilket vi ju vet). Det medikament som skrivaren antagligen menade hade fungerat heter Klobetasol (Klobetasolpropionat 0,025%) och är en slags kortisonlösning som man gurglar med ett par-tre gånger per dag. Jag fick en flaska utskriven (receptbelagd och måste specialbeställas på apoketek och kostar ca 500kr för 250gram, dvs mkt dyrt).
För mig funkar läkemedlet jättebra, efter några dagar går blåsorna tillbaka. Ta-daa! Man blir så glad, så förstummad – något fungerar! Återkommer de är det bara att gurgla i en tre-fyra dagar.
Man ska inte använda medicinen under lång sammanhängande tid då stor risk för svampinfektion i munhålan föreligger.
Andra saker jag provat utan direkt resultat: Zendium (och andra tandkrämer utan löddringsmedel), B-vitamin, Oralmedic (funkar delvis men är alltför dyrt).
En annan bra kur då det gjort alltför ont är att sonika supa sig lagom berusad. Alkohol är ju en klassisk smärtlindrare, men också det är dyrt och inte speciellt hållbart i längden.
Emil