Jag slutade röka för 4 år sedan och i samband med detta blåsade det upp stora smärtsamma sår som då visade sig vara afte. Jag lider idag svårt av dessa sår och att finna denna sida var en lättnad då det finns människor som förstår hur ont det gör och att det ofta känns som om man är riktigt sjuk. jag har använt kenakort, men om det gjort skillnad vet jag ej, afta med gel bara flyter ut.Som barn hade jag nån enstaka gång afte.

En gång knep jag hål på den vita hinnan och då lättade smärtan i två dagar typ sen hade jag ett djupt svårläkt köttsår som gjorde ofantligt ont. Jag använder dagligen Zendium utan den skulle det varit ohanterbart då jag har minimerat såren med ca 40%.Jag är nästan aldrig sår fri och det har nu blivit ett psykiskt lidande. Jag har ofta tänkt på att kanske börja röka igen då min tandläkare sa att det kan bero på förändrad miljö i munnen och att det kan ha stört miljön i slemhinnan men jag tänker inte röka igen. jag hoppas på ett botemedel. JAg tror afte är ett virus. Jag vill tala om att jag dricker ramlösa när såren är som värst och på nåt sätt känns det skönt svalkande, då vatten är totalt omöjligt att dricka. Tack för alla råd och en fin sida som hjälpt mig i min ensamhet av afte.

Update efter frågor från Katarina: Det gjorde riktigt ont att ta hål på såret, ut kom en vit klump men det är dock ej att rekomendera.
Ramlösa har funkat på mig denna sista omgång sår då jag får så ont av att ej dricka såren bränner som eld då. Ramlösa är ett nytt påfund.
Just nu har jag haft ett megasår längst bak om sista tanden och det har varit ihop med en stor svullnad.Fick på din sida tipset om aloclair gum, funka rätt bra om jag torka av såret med tops innan. Jag kommer fortsätta läsa din sida, och vänta på det ultimata utan att börja röka igen.

Vänliga hälsningar
Annica

Katarina kommenterar: Att klippa hål på blåsan verkar alltför dramtiskt…aj aj Jag är lite fundersam om just detta var Afte som du klippte hål på eftersom Afte (som jag förstått det) går så snabbt från att vara en blåsa till att bli ett sår att man inte hinner uppfatta själva blåsfasen. Var det en blåsa eller var det ett aftesår? Min afte är platta sår eller ”kratrar” och går ej att klippa hål på och att det skulle komma ut en vit klump ur detta sår är en omöjlighet. Skulle vara intressant att få veta mer…

Update efter frågor från Katarina: För det mesta ser de ut som en vit/gul yta, ibland som kratrar. Just det jag tog hål på var en vit/gul sårhinna. Jag gjorde hål bara några timmar efter smärtan börjat. På sidan ser man en bild på en tunga, tror jag det är, så ser mina sår ut oftast. Det var på ett sådant sår jag tog hål på. Om det är olika typer av afte hade jag ingen aning om.

Vänliga hälsningar
Annica

Katarina kommenterar: Intressant…fler som har liknande erfarenheter av en blåsa innan själva såret blir till? Själv har jag haft andra blåsor i munnen som varit mer blåsliknande men då har det ej varit Afte, det är jag rätt säker på! De har inte gjort lika ont och ej blivit “kratrar” efteråt.

Update från Annica: Jag kom på en sak som kan betyda något, och under min graviditet var jag helt befriad ifrån afte. Jag har alltid trott det är ett virus, men det skulle kunna vara hormonellt.

Vänliga hälsningar
Annica

Katarina kommenterar: Jag tror att det är stor sannolikhet att detta är i alla fall delvis hormoniellt. Jag får ofta blåsor i munnen en viss vecka i månaden…