Kampen mot Aftens plågor går vidare och som vanligt får vi mycket sparsam hjälp från medicinen och läkarvetenskapen. Mitt försök att skära ner på socker i olika former hade en mycket gynnsam effekt på aftebesvären. Emellertid får man fortfarande förmoda att de positiva resultaten mestadels var en effekt av att immunförsvaret återställdes, än att grundorsaken till Afte faktiskt har kunnat urskiljas. Jag kommer att fortsätta mitt resonemang med en annan hypotes som handlar om tillsatser i maten. Först vill jag dock ge ett tips på ett botemedel, när olyckan trots allt är framme och blåsorna är ett faktum:

Vet inte exakt hur jag hittade preparatet men det skedde under ett intensivt sökande på internet efter medel som på NÅGOT sätt kunde ha en inverkan på Afte. Det jag hittade var en ört; Svart Kummin (Nigella Sativa), på engelska Black Seed. Av fröna utvinns en olja som kan användas i olika hälsobringande syften. Sagt och gjort, jag beställde hem oljan och prövade den i samband med ett utbrott. Mycket kraftfull! De begynnande blåsorna gick tillbaka inom loppet av ett dygn, kanske snabbare ändå. Visste först inte om det var oljan som hade effekt eller om det var något annat, det är ju så många faktorer som spelar in.

Helt ärligt så är jag fortfarande inte 100 % säker på att oljan verkligen är verksam. Men jag kan inte dra annan slutsats än att den faktiskt får afte att dra sig tillbaka. Man tar oljan helt enligt anvisningarna på förpackningen 5 ml två gånger om dagen. Att endast applicera på afteblåsan tycktes ha begränsad effekt, oljan måste helt enkelt sväljas ner i magen. Smakar lite som tjära doftar, om ni förstår vad jag menar. En kraftig “biverkan” märks i form av att kärlekslivet får sig en rejäl boost, detta kan man ju dock stå ut med ;-) Mitt preparat beställde jag på denna adress: http://tahara.se/Virgin-Black-Seed-Oil . Men säkerligen finns det även att få tag på i hälsokostaffärer.

Om ni väljer att pröva oljan och gillar dess effekter, tänk då på att inte tala vitt och brett om saken. Läkemedelsindustrin letar aktivt efter verksamma substanser och de har fler än en gång stoppat försäljning av preparat på hälsokosten. Inte för att preparatet i fråga varit farligt eller verkningslöst, utan för att det HAR haft en bevisad effekt. Sedan har preparatet modifierats och kanske sålts under annat namn. Alternativt så har preparatet analyserats, standardiserats och lagts i malpåse, för att aldrig mer se dagens ljus. Så går det emellanåt när ‘big business’ drar i trådarna.

Åter till tillsatser i maten: Får vi afte av vissa matvaror vi äter eller av de TILLSATSER maten innehåller? Av de födoämnen som brukar nämnas som utlösare av afte hör vi ofta om dessa; vin, lagrad ost, tomater, citroner och choklad. Jag vet inte, men jag har börjat forska i ämnet. En tillsats som ofta används för att hämma svamptillväxt i mat är “Natamycin“. Medlet förekommer i vissa viner, sprayas på lagrad ost, används ibland vid oling av tomater, frukt och chokladplantor. Finns ett samband här? Framkallar även små mängder av detta medel (eller någon annan tillsats) en okänd reaktion i kroppen som får afte att utvecklas? En kuriosa är att Natamycin inte har någon hämmande inverkan alls på vår kanske vanligaste sjukdomsframkallande svamp; Candida albicans.