På flera hemsidor rekommenderar man vissa ändringar i kosten för att förebygga Afte, här är några exempel på hur man kan anpassa sin kost för att undvika afte och smärtan då den väl är där!

Undersök om du har några födoämnesallergier

Undersök om du har några födoämnesallergier. Ta ett blodprov eller en diet där du utesluter vissa födoämnen för att se om Aften upphör. Det du kan testa är bland annat följande: godis (även choklad) och citrusfrukter, alla halvfabrikat, kaffe, socker, sädesslag (?), juicer, nötter, tomater, coca cola, te, aubergine.

Några livsmedel att prova att utesluta

Enligt en studie på Quantumhealth.com har man kommit fram till att genom att undvika socker, citrus, sädesslag, kan man undvika Afte. Genom att prova sig fram kan den drabbade själv se vad som triggar igång hans/hennes Afte.

Studie (Quantumhelth.com)

Några livsmedel att prova att öka intaget av

Ät produkter som innehåller acidofilus som till exmepel yoghurt, keso, kärnmjölk eller kefir.

PH-värdet i maten kan ha betydelse

En teori är att det undvik mat som när de upplöses I vatten ger ett PH under 7,0. Detta har med det osmotiska trycket att göra. För att mäta detta kan du använda lackmuspapper. De används för att se när en lösning övergår från sura förhållanden till basiska (alkaliska) förhållanden. Pappret förändras från rött till blått. Finns att köpa till exempel här: http://www.makab.se

Undvik skador i munnen

Ät mat som är mjuk och lätt att svälja. Undvik allt som kan orsaka skador i munnen till exempel hårda tandborstar, mat du kan skada dig på och hårda eller “frätande” godisar.

Undvik att bita dig i munnen genom att låta bli att tala med mat i munnen och tugga tuggummi. Jag upplever att min mun ofta är svullen och lite ärrad efter blåsorna och att detta ökar risken för att jag biter mig, då gäller det att vara extra nogrann.

Ät nyttigt (undvik hel- och halvfabrikat)

Ät nyttigt och drick mycket vatten. När det gäller maten så var uppmärksam på livsmedel som svider i munnen och sådant som du misstänker kan öka risken för att blåsorna ska dyka upp. Ät så ren mat som möjligt – processad mat har förlorat många nyttiga ämnen och hel- eller havfabrikat innehåller ofta suspekta ämnen som vi inte riktigt vet hur de påverkar oss, Mycket frukt och grönt är alltid bra!