Aftebloggen

Quercetin och histaminintolerans

Till att börja med vill jag be om ursäkt för den veritabla bombningen (från min sida) av Aftebloggen med mer eller mindre övervägda inlägg. Orsaken är givetvis ren frustration, jag kan inte för mitt liv acceptera att ingenting finns att göra mot denna vanvettigt smärtsamma sjukdom. Jag kan omöjligen ta till mig att ingen bot går att finna, någonsin. Följaktligen ännu ett inlägg, förhoppningsvis denna gången lite mer underbyggt:

Det är inte särskilt välkänt att histaminer finns i olika kvantiteter i den mat vi äter. Överskott av histamin i kroppen orsakar en lång rad olika symtom; Mag-tarmbesvär, klåda, eksem, huvudvärk, trötthet etc. Främst drabbade är de som har brist på enzymet diaminoxidas (DAO). Vi kan här ha en möjlig förklaring till utbrott av Afte; det kan helt enkelt vara en immunreaktion från kroppens celler. I detta måste vi väga in en rad andra faktorer såsom immunförsvarets status, vitaminstatus, hormoner, faktorer som hämmar histamin i kroppen, faktorer som utlöser histaminer, stress m.m.

Om den här hypotesen stämmer så är det också enklare att förstå varför olika livsmedel triggar Afte hos olika personer. Det är alltså inte livsmedlet i sig som det handlar om, ingen intoleransfaktor så att säga, åtminstone inte primärt. Istället är det vilka livsmedel som fungerar som histaminfrigörare som är avgörande. När histamin frigörs i tunntarmen uppstår i så fall (under vissa förutsättningar) afteblåsor som en reaktion, det kan gå rätt så snabbt vilket många har noterat.

Så till den möjliga lindringen (i bästa fall botemedlet) av blåsorna. Det gäller alltså att finna något medel som hämmar histamin i kroppen. Eftersom jag föredrar naturmedel så föll valet ganska snart på medlet “Quercetin“. Ämnet är en s.k. flavanoid som förekommer naturligt i frukt och grönsaker. Emellertid skulle man behöva äta kopiösa mängder av t.ex. röd lök för att erhålla en verksam dos, alltså kan kosttillskott vara att föredra, då exempelvis kapslar innehåller betydligt högre halter. För närvarande prövar jag märket “now” med namnet “Quercetin With Bromalein“, där Bromalein är ett enzym som hjälper till att bryta ner protein, enzymet utvinns ur frukten Ananas.

Till skillnad mot mina vanliga hugskott, så finns faktiskt viss forskning som styrker att Quercetin kan ha gynnsam effekt vid Afte. Läs artiklar här och här, låt vara att denna forskning avser medel som skall appliceras. Tror det har mindre betydelse exakt hur medlet används. Som vanligt är det oerhört svårt att som lekman försöka ta reda på effekten av, i det här fallet, ett kosttillskott. När blåsorna kommer blir man snabbt smärtpåverkad, det är svårt att tänka rationellt. Och om man väntar på blåsor för att just testa ett visst medel, då kan man ge sig den på att blåsorna uteblir. Troligtvis blir man så peppad av blotta förhoppningen att någonting KAN hjälpa, så immunförsvaret tar ett glädjeskutt, och blåsorna uteblir. Ironiskt!

Men håll tummarna, igen. Kommer inte ge mig förrän denna skitåkomma är besegrad!

Av |oktober 31st, 2018|5 Kommentarer

Lugols Jodlösning, en undersökning

Har fått nys om en ny (nygammal) metod som möjligen kan lindra problemen vid afte. Fick tipset av en engagerad man på YouTube som, minst sagt, talade mycket väl om denna jodlösning. Har fått tag i produkten och prövar den nu, men som bekant tar det en väldig tid att försöka utvärdera ett preparat. Först “måste” man vänta tills problemen kommer tillbaka, sen testa preparatet och därefter försöka utröna OM det blev någon effekt och OM det var preparatet i sig som gjorde skillnad. Dropparna kan tas förebyggande men märkte att man även kan dränka in en tops och applicera direkt på blåsan. Svider någon sekund men inte outhärdligt. Jodlösningen bildar som en hinna över blåsan och skyddar något. Dock försvinner hinnan relativt snabbt, man får göra om proceduren flera gånger. Påskyndar dropparna läkningen? Just detta är frågan, jag ber att få återkomma med en uppdatering när jag vet mer. Håll tummarna!

Uppdatering 2018-04-22: Det tycks vara så att Lugols Jodlösning faktiskt har en effekt på afteblåsor. Emellertid behöver man gå upp i dos till 4-6 droppar per dag under utsatt period. Blåsorna bibehåller sin ‘cykel’, vad det verkar, är svullna och gör fortfarande lite ont. Dock spricker de inte upp som vid obehandlad afte vilket ju är en stor fördel. Det är tveksamt om applikation direkt på blåsor har någon fördel men om öppna blåsor redan finns så kan det möjligen hjälpa. Skulle tro att en stor mängd C-vitamin underlättar läkningen, själv använder jag helnyponpulver i det fallet. Fler uppdateringar kan komma här.

Av |mars 30th, 2018|1 kommentar

L-lysin: En räddare i nöden?

En skribent på den här bloggen gjorde ett inlägg för en tid sedan och pushade för preparatet L-lysin vid afte. Kan dessvärre inte hitta inlägget men hur som helst, jag har prövat L-lysin vid ett utbrott av afte och det verkar faktiskt ha en viss effekt.  Lysin stödjer omsättningen av protein i kroppen och hjälper även indirekt till med förbränningen av fett. Detta kan möjligen vara en indikation på att åtminstone en del av besvären vid afte har med bristande ämnesomsättning att göra. Jag testade en tablett (500 mg) varje morgon under tiden för utbrottet. Rekommenderad daglig dos (Ledins L-lysin) anges dock som 500-1500 mg så det är tänkbart att en högre dos ger bättre resultat. Kom gärna med rekommendationer om ni själva har erfarenhet av L-lysin.

Det jag märkte var att läketiden för såren förkortades avsevärt. Bättre ändå var att smärtupplevelsen inte alls blev så utstuderat infernalisk som den vanligtvis blir. Tvärtom så uppträdde såren mer som “vanliga” sårskador i munnen, dvs såren fanns ju där men man kunde liksom bortse från dem, de var kanske irriterande men definitivt inte paralyserande (som afteblåsor kan vara). Har dock läst något om att effekten av L-lysin kan variera beroende på vilken leverantör av preparatet man anlitar, så ha det i baktanke. En rekommendation kan vara att endast använda L-lysin just vid afteutbrott. Risken är annars att effekten uteblir, emedan kroppen (eller patogenet) snabbt anpassar sig till preparatet, ungefär som vid överanvändning av antibiotika.

Som ni förstår så finns fortfarande möjligheten att det inte alls var L-lysin som underlättade sjukdomsförloppet, utan något helt annat, en okänd faktor. Det vore därför bra om alla som orkar/vill kan hjälpa till med studier i frågan. L-lysin finns att köpa online, i hälsokostaffärer och troligen även på apotek. Om ni är som jag så är ni förmodligen beredda att gripa minsta lilla halmstrå som skulle kunna underlätta afteplågan. De som inte har afte kan omöjligen sätta sig in i hur frustrerande och handikappande dessa sår är. De är ju så oansenliga i storlek, smärtan står inte på något sätt i proportion till sårens litenhet. Antagligen uppkommer såren exakt där nervvägar korsar varandra. Hoppas ni slipper afte, men OM det händer, så testa gärna L-lysin.

Av |december 20th, 2017|2 Kommentarer

Körtelfeber i relation till afte

Körtelfeber (mononukleos) är en extremt jobbig och ofta långvarig infektion som har likheter med influensa. Sjukdomen sprids med hjälp av saliv genom viruset “Epstein-Barr”,  som hör till herpesfamiljen. Hela 90-95 procent av den vuxna befolkningen bär på viruset, det är en av de mer frekvent förekommande virusformerna. Det finns många problem med denna sjukdom, en är att den liksom aldrig läker ut helt, den går endast in i ett latent tillstånd efter 2-4 veckor. När därför immunförsvaret ibland försvagas så kan infektionen bryta ut igen; man drabbas på nytt av körtelfeber, trots att man “i teorin” skall ha utvecklat immunitet.

I ett typiskt återfall så infaller en allmän sjukdomskänsla med slem i svalget som sväljs ner och (sannolikt) infekterar magslemhinnan. Även slemhinnan i munnen infekteras, svullnar och får en gråaktig karaktär, ibland med “vallar” då slemhinnan liksom lägger sig i veck under läpparna. Naturmedel av olika slag har liten eller ingen inverkan på infektionen, dessutom tycks viruset ha en multiresistent natur; viruset kan initialt gå tillbaka genom inverkan av örtmediciner, senare visar det sig dock att viruset förändrat sig något och utvecklat resistens mot det aktuella preparatet.

Hur förhåller sig då körtelfeber till fenomenet afte? Det är förstås en gissning men troligen är Epstein-Barr-viruset inte ensamt orsak till afteblåsor. Emellertid är slemhinnorna under ett utbrott av körtelfeber så extremt sårbara och ansträngda att minsta påverkan kan öppna vägen för bakterieangrepp. Här ligger, enligt mig, fortfarande bakterien Helicobacter pylori risigt till såsom huvudkandidaten till utvecklandet av blåsorna i sig. Sammantaget är det en mycket besvärlig situation; två eller flera patogener som samverkar på ett destruktivt sätt och som ger upphov till mer eller mindre svåra afteutbrott.

Av |oktober 25th, 2015|0 kommentarer

Lovande kur mot Afte

Jag har utarbetat en “brygd” mot afte som hittills verkar mycket gynnsam, bättre än några förväntningar. Det är en kombination av 3 olika teer som tillsammans (av allt att döma) motverkar uppkomsten av afte. Jag kan i dagsläget inte säga om kuren även är effektiv mot redan uppkommen afte. Utgångspunkten och tanken bakom kuren är att det är bakterien Helicobacter Pylori som måste bekämpas och som förmodas vara grundorsaken till sjukdomen/symtomen. Teerna finns att köpa i hälsokostbutiker och/eller på Internet. De tre tesorterna är:

Hallonblad (Rubus ideaus)

Cats Claw (Uncaria Tomentosa)

Björnbärsblad (Rubus fruticosus)

TILLREDNING:

Tag 3-4 dl vatten i en kastrull. Tillsätt 1 msk (en nypa) hallonblad, 1 msk (en nypa) Cats Claw och en tesked Björnbärsblad. Stäng av plattan när eller precis innan vattnet kokar. Lägg på ett lock och låt dra i ca. 15 minuter. Sila av och tillsätt mjölk och eventuellt en tsk honung. Drick.

Var försiktig med björnbärsbladen, tag inte för mycket, bladen är rika på tanniner och garvsyra. Det är starkt rekommenderat att använda mjölk i teet för att mildra syrorna, även om du inte brukar ha mjölk i ditt te. Börja med en kopp te per dag men inte mer än en vecka i sträck. Minska mängden successivt för att kanske landa på 2-3 koppar i veckan. För mycket av den här teblandningen kan vara ansträngande på levern. OBS! Teet får inte användas om du är havande, annat än i förlossningens absoluta slutskede.

Det finns ingen dokumentation om lämplighet för barn att dricka teet. Använd försiktighet och gott omdöme.

BAKGRUND:

Hallonblad: Bladen är rika på oxytocin som boostar immunförsvaret. Dessutom finns indikationer om att oxytocin spelar en roll i spjälkningen av vissa födoämnen, de som traditionellt sägs trigga utbrott av afte.

Cats Claw: Stimulerar immunförsvaret, bra mot magsår. Aktiv mot patogener, bl.a. just Helicobacter Pylori.

Björnbärsblad: Traditionell läkemedelsväxt, rik på tanniner och garvsyra. Stärker munslemhinnan. Verksam mot Helicobacter Pylori.

 

Not: Om du använder medicin eller har allvarligare sjukdom är det tillrådligt att kontakta läkare innan teet testas.

 

Av |juni 10th, 2015|5 Kommentarer

3-faktor-teorin

Aftefrågan är verkligen svårbemästrad men eftersom trenden tycks vara att fler och fler drabbas så går det inte att ge upp. Jag har en delvis ny hypotes att presentera, poängteras bör att det endast är det; en hypotes. Min då och då återkommande migrän gav mig uppslaget. Migränen (med aura) verkar utlösas av tre grundfaktorer; en infektion, stress (anstängning) samt en utlösande faktor i form av starkt ljus, bildflimmer eller ett födoämne man reagerar på. Intressant i sammanhanget är att migränen uteblir om en eller två av dessa tre indikatorer saknas. Jämför med förbränning; elden slocknar om syre, värme eller det brännbara materialet tas bort. Kan en sådan här “3-faktor-teori” tillämpas på afte?

Det har inte gått att “ringa in” orsaken till afte, olika personer uppger olika skäl till utbrottet. När jag fick höra talas om “må-bra-hormonet” oxytocin så funderade jag på om det kunde finnas en relation till afte på något vis. Kanske! Oxytocin bildas naturligt i kroppen när vi är i ett harmoniskt socialt sammanhang, när vi får kramar och pussar och har ett berikande umgänge med andra. Stress, i olika former, dränerar våra nivåer av oxytocin. Med sjunkande oxytocinnivåer påverkas immunsystemet på ett negativt sätt, det finns alltså ett direkt samband här. För att återgå till 3-faktor-teorin så skulle följande indikatorer samverka för att utlösa ett afteutbrott; stress, en infektion samt ett utlösande födoämne.

Afte 3-faktor-teorin

Jag tror fortfarande att grundproblemet med afte består i bakterien Helicobacter Pylori. Bakterien begränsar sig inte till magsäcken utan slår sig ner i vilka slemhinnor som helst där den får fäste. Det är en mycket svårbehandlad infektion eftersom bakterien “gömmer sig” i slemhinnan där den ofta undgår läkemedel av olika slag. Det finns antibiotika som är verksam men bakterien förekommer i minst halva populationen av människor. Återfall kan förväntas men man kan inte använda antibiotika var och varannan dag, problemet måste tacklas på ett annat sätt. Kanske kan man påverka en av de tre faktorerna som förmodas ge upphov till aften. De utlösande ämnena känner vi; vin, choklad, citrus, tomater, gluten etc. Där kan man möjligtvis göra något på individuell basis, men svårigheterna är många. Den andra faktorn är infektioner; inte så mycket att göra där för influensor, kräksjukor m.m. har tyvärr blivit vardag året om. Återstår den tredje faktorn; stress. Detta går kanske att påverka:

Vi kan inte styra den yttre stressen, saker och ting händer i våra liv och vi påverkas medvetet eller omedvetet. Emellertid skulle man kunna tillföra kroppen oxytocin, regelbundet eller vid vissa kritiska skeden. Men vet vi egentligen om att vi är stressade i ett tidigt skede? Symtomen (som afte) smyger sig ofta på oss och när vi börjar ana oråd så är olyckan redan framme. Och finns det ens några tillgängliga preparat innehållande oxytocin på marknaden? Nix, den dörren verkar vara helt stängd. Det har funnits preparat med oxytocin men utan tillgång till recept och kunniga läkare så lär gemene man inte komma åt dem. Dock återstår ett litet halmstrå av hopp i form av – hallonblad! Helt vanliga hallonblad har höga halter av oxytocin och även andra ämnen som inverkar gynnsamt på immunsystemet. Obs! Gravida bör undvika hallonblad, det är endast i förlossningens slutstadier som medlet traditionellt har andvänts.

Så kan te gjort på hallonblad förebygga afte eller lindra redan uppkommen afte? Ingen aning, ärligt talat. 3-faktor-teorin är en hypotes som i högsta grad återstår att bevisa.

Av |mars 16th, 2015|1 kommentar

Uteslut fläskkött ur kosten!

Alla som lider av afteblåsor bör verkligen överväga att sluta äta kött från gris helt och hållet. Jag kan säga mig vara aftefri nu, efter att under 6 månader slutat äta alla former av gris, även de produkter som gömmer sig i halvfabrikat; korv, pajer, leverpastej etc. Jag äter fortfarande andra former av kött som nötkött, lamm och kyckling. Det är (påstår jag) sannolikt parasiter i fläskköttet som orsakar afteblåsorna men andra patogener samverkar troligen också i sjukdomsbilden, i det att de inverkar negativt på immunförsvaret.

Tilläggas bör att det inte enbart räcker att utesluta grisprodukter ur kosten, man behöver även ta en (eller flera) parasitkurer för att rensa ut patogener som man redan bär på. För det ändamålet kan Kolloidalt silver, Hulda Clark’s parasitkur eller det Ayurvediska preparatet Triphala övervägas. Under förkylningstider kan mindre förekomster av afte ge sig tillkänna men dessa blåsor är inte tillnärmelsevis så allvarliga som innan. Det är då närmast “föregångare” till afteblåsor som sticker och irriterar men som aldrig riktigt bryter ut i full blom.

Hur fungerar avhållsamheten från fläsk i praktiken? Förvånansvärt bra! Den som är van att i farten ta sig en “korv på stan” kan istället be om en lammkorv, som endast är obetydligt dyrare. Istället för skinkan till jul så tillagar man en saftig rostbiff, vilket är nog så festligt. Vegetarianer och veganer har givetvis andra alternativ. Finns det vegetarianer och veganer med afteproblematik? Om det är på det viset så kan orsaken vara att parasiter fortfarande finns kvar i kroppen och skapar problem. Det är ingen helt enkel sak att lyckas med en parasitkur.

Av |november 24th, 2014|8 Kommentarer

Samband Helicobakter Pylori och Afte?

Indikationer finns om att grundorsaken till Afte kan vara bakterien “Helicobakter Pylori” (eng. helicobacter pylori). Sambandet är inte bekräftat, frågan är varför. Enligt ett utdrag från “Journal of  oral pathology & medicine” redan 1999 så återfanns bakterien i hela 71,8 % av de aftösa munsår, hos olika personer, som undersöktes. Bakterien hittades inte i tandplack och saliv vilket man gör ett stort nummer av, bakterien sprids uppenbarligen inte via dessa substanser. Tyvärr antyder man inte ens bakterien som en trolig orsak till afte, vilket är något anmärkningsvärt. Det är ungefär som att skriva: “Talrika kaninpopulationer återfanns nära bondens åker, någon direkt korrelation till de omfattande skadorna på bondens morotsland kan emellertid inte fastställas”. Kan det vara så att läkemedelsindustrin har för mycket att vinna på att hela sanningen om bakterien INTE kommer fram i ljuset?

En god nyhet är alltså att patogenet som ger upphov till afte KAN vara identifierat (obs, det är ännu inte officiellt bekräftat). Den dåliga nyheten är att bakterien Helicobakter Pylori är en mästare på att gömma sig samt anpassa sig efter olika omständigheter. Läste någonstans att hälften av Englands befolkning bär på bakterien, de flesta utan att ha några symtom. Bakterien gömmer sig i magslemhinnan och är därför svår att komma åt med behandlingar av olika slag. En bloggare med ERFARENHET hävdar också att bakterien inte alls begränsar sig till magslemhinnan utan löper amok i fler kroppsdelar. Detta förefaller troligt, munslemhinnan är en sådan plats som bakterien mycket väl kan kolonisera. Sannolikt så är väl munnens slemhinna det primära området som bakterien intar; en rejäl tungkyss och saken är klar. Not: Sluta nu inte kyssas bara för denna misstanke, man måste ju leva också. Var och varannan bär redan på bakterien och troligen så har du den redan. Mer intressant är varför endast vissa utvecklar sjukdom där afte blott är en av flera möjliga symtom.

Det finns redan nu en mångfald behandlingsformer mot Helicobakter Pylori, men som nämnt så är bakterien svårbehandlad. Resistens mot antibiotika och alternerande preparat kan uppkomma. Nyttan av en sådan behandling kan också ifrågasättas, just för att bakterien är så vanligt förekommande inom befolkningen i stort. Dvs, lyckas man att utrota bakterien för egen del så är risken för återfall överhängande (om man inte tänker leva som eremit resten av livet). En bättre infallsvinkel är troligen att finna vägar att hämma bakterien, hålla den “på mattan” så att säga. Det finns alternativa behandlingsformer som avser att begränsa bakteriens tillväxt. Några av dessa är; broccoli, green tea, spirulina, lakrits, gurkmeja, honung, ingefära, timjan, berberine, kallpressad kokosolja, bifidobakterier, rött vin och tranbär. Jag har dock ännu inte hunnit utvärdera om dessa preparat, på ett påtagligt sätt, kan motverka afte.

Av |augusti 3rd, 2014|1 kommentar

Ett möjligt botmedel och en hypotes

Kampen mot Aftens plågor går vidare och som vanligt får vi mycket sparsam hjälp från medicinen och läkarvetenskapen. Mitt försök att skära ner på socker i olika former hade en mycket gynnsam effekt på aftebesvären. Emellertid får man fortfarande förmoda att de positiva resultaten mestadels var en effekt av att immunförsvaret återställdes, än att grundorsaken till Afte faktiskt har kunnat urskiljas. Jag kommer att fortsätta mitt resonemang med en annan hypotes som handlar om tillsatser i maten. Först vill jag dock ge ett tips på ett botemedel, när olyckan trots allt är framme och blåsorna är ett faktum:

Vet inte exakt hur jag hittade preparatet men det skedde under ett intensivt sökande på internet efter medel som på NÅGOT sätt kunde ha en inverkan på Afte. Det jag hittade var en ört; Svart Kummin (Nigella Sativa), på engelska Black Seed. Av fröna utvinns en olja som kan användas i olika hälsobringande syften. Sagt och gjort, jag beställde hem oljan och prövade den i samband med ett utbrott. Mycket kraftfull! De begynnande blåsorna gick tillbaka inom loppet av ett dygn, kanske snabbare ändå. Visste först inte om det var oljan som hade effekt eller om det var något annat, det är ju så många faktorer som spelar in.

Helt ärligt så är jag fortfarande inte 100 % säker på att oljan verkligen är verksam. Men jag kan inte dra annan slutsats än att den faktiskt får afte att dra sig tillbaka. Man tar oljan helt enligt anvisningarna på förpackningen 5 ml två gånger om dagen. Att endast applicera på afteblåsan tycktes ha begränsad effekt, oljan måste helt enkelt sväljas ner i magen. Smakar lite som tjära doftar, om ni förstår vad jag menar. En kraftig “biverkan” märks i form av att kärlekslivet får sig en rejäl boost, detta kan man ju dock stå ut med ;-) Mitt preparat beställde jag på denna adress: http://tahara.se/Virgin-Black-Seed-Oil . Men säkerligen finns det även att få tag på i hälsokostaffärer.

Om ni väljer att pröva oljan och gillar dess effekter, tänk då på att inte tala vitt och brett om saken. Läkemedelsindustrin letar aktivt efter verksamma substanser och de har fler än en gång stoppat försäljning av preparat på hälsokosten. Inte för att preparatet i fråga varit farligt eller verkningslöst, utan för att det HAR haft en bevisad effekt. Sedan har preparatet modifierats och kanske sålts under annat namn. Alternativt så har preparatet analyserats, standardiserats och lagts i malpåse, för att aldrig mer se dagens ljus. Så går det emellanåt när ‘big business’ drar i trådarna.

Åter till tillsatser i maten: Får vi afte av vissa matvaror vi äter eller av de TILLSATSER maten innehåller? Av de födoämnen som brukar nämnas som utlösare av afte hör vi ofta om dessa; vin, lagrad ost, tomater, citroner och choklad. Jag vet inte, men jag har börjat forska i ämnet. En tillsats som ofta används för att hämma svamptillväxt i mat är “Natamycin“. Medlet förekommer i vissa viner, sprayas på lagrad ost, används ibland vid oling av tomater, frukt och chokladplantor. Finns ett samband här? Framkallar även små mängder av detta medel (eller någon annan tillsats) en okänd reaktion i kroppen som får afte att utvecklas? En kuriosa är att Natamycin inte har någon hämmande inverkan alls på vår kanske vanligaste sjukdomsframkallande svamp; Candida albicans.

Av |juni 9th, 2014|10 Kommentarer

En ny början

Det har nu gått ett par månader sedan jag starkt började misstänka socker (i olika former) som en mycket stor bov i aftedramat. Plågan med afteblåsorna blev till sist så påträngande att jag var beredd att gå oerhört långt för att nå en förändring. Att drastiskt dra ner på sockerkonsumtionen var just ett sådant rött skynke i tillvaron. Livets goda i form av kakor, godis, bakverk, chips och öl var faktorer som var (inbillade jag mig) nödvändiga för att vardagens vedermödor skulle vara uthärdliga. Så jag vägde för och emot men bestämde mig till sist för att dra ner på intaget av socker, även det socker som gömmer sig i matvaror eller som bildas indirekt i kroppen.

Nu har det gått en tid och jag vågar mig på en försiktig utvärdering av försöket. Först en kort redogörelse av mina kostvanor: Jag äter en lättare frukost; vitt bröd med ost, rågrut, kaffe med mjölk, unnar mig lite marmelad på smörgåsen, en dag i veckan äter jag havregrynsgröt. Till lunch brukar det bli enkel husmanskost med ris eller potatis. Till middag kött eller kyckling, ofta med potatis och en god sallad, sås med crème fraish. Jag äter numera inget “rågodis” alls, inte heller choklad eller chips (kan ta någon enstaka chokladbit ibland). Öl har jag dragit ner på drastiskt, tar en endast i undantagsfall. Vin tillåter jag mig då och då. Dricker ingen läsk alls och tar sällan en juice, frukt då och då men inte regelbundet. Till kvällen kan det bli ett enklare mellanmål; knäckebröd med ost, ev lite mjölk.

Resultat: Ser väldigt lovande ut, blåsorna lyser med sin frånvaro. Behovet att ta b-vitaminer och andra kosttillskott har minskat betydligt. Tolkar det som att kroppen tar upp näringsämnen bättre när sockerhalten går ner. Dövar eventuella sug efter socker och kolhydrater med nötter eller knäckebröd med ett tjockt lager smör (efter tips från en god vän). Det är konstigt men det är inte jättesvårt att stå emot det formliga bombardemanget från ”sockermaffian” man utsätts för i butiker. När man väl fått klart för sig hur dåligt man mår i sockerträsket så är det ganska lätt att ha stark karaktär. Om sanningen skall fram så blir det ett Brago-kex till kaffet emellanåt, där finns ju en del socker men mängden anser jag vara försumlig i sammanhanget. Sammantaget; en del uppoffringar men rik lön för mödan – ingen afte!

p.s. Har börjat borsta tänderna med en pasta bestående av bikarbonat, lite vatten och några droppar pepparmynta. Ovant, men tänderna och munhålan verkar må utmärkt av det.

 

En videolänk här om sambandet socker och olika sjukdomar:

How Diet Can Eliminate Candida Overgrowth

Av |februari 23rd, 2014|0 kommentarer