Som flera bloggare här har nämnt så kan orsakerna till afte vara flera. En gemensam nämnare tycks dock vara att immunförsvaret, på ett eller annat sätt, försämras i samband med ett utbrott. Efter flera års periodvis lidande börjar jag nu, åtminstone för egen del, närma mig lösningen på detta gissel. Min svaga punkt är tveklöst socker! Jag är definitivt sockerberoende och är tyvärr lite för förtjust i alkohol (som endast är en annan form av socker).

För stort intag av socker, kolhydrater och alkohol försämrar upptaget av B-vitamin. Så även om jag får i mig en normal dos B-vitamin genom kosten så blir upptaget ändå för litet, just på grund av sockermissbruket. En lösning för mig skulle alltså vara att helt enkelt dra ner på godis, chips och öl etc. Nu är ju tillvaron inte alltid så enkel. Vi lever, lite till mans, påfrestande liv och tröstar oss ofta med mat och dryck, det kan vara svårt att ändra livsstil.

Om viljestyrkan tryter så återstår förstås möjligheten att istället stärka upp vitaminbristen, i det här fallet B-vitamin. Mina egna erfarenheter har lett mig fram till följande: Att inta ett B-vitaminkomplex är för starkt för min mage. Istället inriktar jag mig på att ta vitamin B2 dagligen. Detta kompletterar jag med B6 i samband med “specifik mat” som verkar ha ett samband med blåsorna; exempelvis lagrad ost, vin, godis och så vidare. Intressant nog så aktiverar B6 ett peptidhormon (oxytocin) som hjälper till att spjälka vissa födoämnen, de som utlöser afte. (C-vitamin tycks också vara mycket viktigt för slemhinnans allmäntillstånd och återhämtningskraft)

Oxytocin är för övrigt ett ämne som bildas när vi har ett rikt socialt liv med interaktion och kroppskontakt. Återigen en koppling till livsstilen; är vi för olyckliga, vi som återkommande drabbas av afte? Detta kan vara något att ägna en tanke åt, att förändra sitt sätt att leva och även förändra sin inställning till tillvaron kan vara det lilla som behövs för att immunförsvaret skall stärkas upp så att vi slipper blåsorna. Men till vardags; om jag bara tar min dagliga B2-tablett och tänker på att ta B6 vid “festliga tillfällen” så slipper jag blåsorna! Missar jag att ta kosttillskotten så kan blåsorna göra sig påminda igen. Men nu har jag funnit vapen i kampen; B-vitaminer samt att ägna mig åt roliga och livsbejakande saker!

p.s. Någon här var hjälpt av Longo Vital. När man läser på den burken återfinns intressant nog just vitaminerna B2 och B6 (samt B1).